Rijkste man ter wereld
Mexico-Stad | 2010-03-18 |

Carlos Slim Helú (Mexico-Stad, 28 januari 1940) is een Mexicaans zakenman. Hij is in 2010 volgens het tijdschrift Forbes de rijkste mens ter wereld met een vermogen van 53,5 miljard Amerikaanse dollar.[1] Slim heeft het grootste deel van zijn fortuin te danken aan zijn telecommunicatieconcern Telmex.

Rijkste man ter wereldSlim is de zoon van Suryoyo[2] ouders uit Libanon die aan het begin van de 20e eeuw naar Mexico zijn gevlucht wegens het repressieve Ottomaanse militair bestuur. Zijn familie is maronitisch christelijk.[2][3] Zijn vader Yousouf Salim, die zijn achternaam bij aankomst in Mexico veranderde in Slim, overleed in 1952 als redelijk rijk man en Carlos zette de traditie voort. Hij studeerde af als ingenieur aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM).

Slim heeft gezegd dat hij het zakendoen heeft geleerd van de boeken van de futuroloog en vriend Alvin Toffler. In 1990 kwam Slim op het voorplan van het Mexicaanse zakenleven toen hij het telecommunicatiebedrijf Telmex opkocht van de Mexicaanse regering, die het bedrijf had geprivatiseerd. Volgens critici was er bij die aankoop sprake van vriendjespolitiek en kon Slim Telmex vooral kopen wegens zijn vriendschap met president Carlos Salinas. Slim ontkent de beschuldigingen. Ook zijn zowel de Mexicaanse overheid als Slim beschuldigd van het onverstandig uitvoeren van de privatisering; door Telmex niet op te splitsen heeft Slim direct een monopolie in handen gekregen en controleert hij vandaag de dag 90% van de Mexicaanse telecommunicatie, terwijl de kwaliteit sinds de privatisering niet verbeterd is en de prijzen verhoogd zijn.

Slim breidde in de jaren '90 zijn positie uit door het opkopen van onder andere CompUSA, Telcel en América Móvil en investeringen in AT&T, Apple Televisa en Altria en is een tijdje vicepresident geweest van de Bolsa Mexicana de Valores, de Mexicaanse aandelenbeurs. In 2004 deed hij een stapje terug, om meer tijd te besteden aan het Latijns-Amerikaans ontwikkelingsfonds. Wel kocht hij nog een groot deel van het Historisch Centrum van Mexico-Stad om deze te laten opknappen. Ook kocht Slim meerdere wolkenkrabbers waaronder de Torre Latinoamericana.

Critici beschuldigen Slim vaak van misbruik van zijn monopoliepositie en wijzen op de ironie van het feit dat een van de rijkste mensen ter wereld woont in een land waar bijna de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Mede als reactie hier op heeft Slim zich de laatste jaren meer met liefdadigheid beziggehouden. Ook is hij een verklaard tegenstander van vrijhandelsovereenkomsten en het verplicht openstellen van de markten van ontwikkelingslanden.

Op de Forbes-lijst van rijkste personen ter wereld stond Slim in 2007 op de derde plaats achter Bill Gates en Warren Buffet; later corrigeerde Forbes de lijst en plaatste Slim een plaats hoger. Op 4 augustus van hetzelfde jaar meldde The Wall Street Journal dat Slim Gates had voorbijgestreefd en daarmee de rijkste mens ter wereld was. Slims bezittingen vormen vijf procent van het totale Mexicaanse bruto nationaal product, hij verdient gemiddeld $27 miljoen per dag en zijn bedrijven omvatten in waarde een derde van de Mexicaanse beurs.

Slim huwde in 1967 Soumaya Domit met wie hij zes kinderen kreeg. Zijn echtgenote overleed in 1999 aan een nieraandoening. Slims zonen Carlos Slim Domit, Marco Antonio Slim Domit en Patrick Slim Domit hebben het dagelijks bestuur van de bedrijven van hun vader overgenomen.

Bron: Wikipedia.org